sâmbătă, 17 iulie 2010

Mugur Isărescu ironizează politicienii aflați la guvernare… sau cum un om inteligent spune guvernului ca e ”disfuncțional”!

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a iesit in public pentru prima oara cu un mesaj foarte dur adresat politicienilor. Pretextul a fost o conferinta legata de rezervele internationale ale Romaniei, despre care unii oameni politici sugerau sa fie folosite pentru achitarea pensiilor si salariilor. Guvernatorul BNR le-a explicat ca acest lucru nu este legal posibil si ca oricum, aurul ar ajunge pentru plata a cel mult un an a pensiilor. "Numai deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro, adica toata rezerva de aur a Romaniei. Acest deficit este structural, nu temporar. Daca nu-l corectezi, va trebui sa platesti in fiecare an trei-patru-cinci miliarde euro, pentru ca va creste. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a declarat Isarescu.

Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. „Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.

El le-a reamintit acestora faptul ca faptul ca suntem membri ai UE presupune si anumite restrictii, una dintre ele fiind interdictia unei banci centrale de a finanta deficitul public.
Isarescu s-a mai aratat mirat de modul in care este abordata public problema bugetului. "Intr-o familie, atunci cand copilul vine si ii cere tatalui bani, iar tatal nu mai are de unde sa ii dea, ii spune in mod natural ca asta e, nu mai e de unde. Cand aceeasi problema se translateaza la nivel de stat, apar tot felul de filozofii gen Conu Leonida", a declarat Isarescu.
In privinta masurilor de reforma luate de Guvern, Isarescu s-a aratat foarte explicit. "Nu stiu cum au fost ele declarate- proactive sau in alt fel, dar ele ne vor conduce catre ajustari economice facute prin cea mai dura cale. Noi cand ne-am opus cresterii TVA, nu am facut-o nici ca sa ia BNR medalii, nici ca Mugur Isarescu sa primeasca o nota mare, ci pentru ca ne era teama de efectele de ordin secund, tert si asa mai departe. Cand apare inflatia, apare si presiunea pe dobanzi. Si uitati-va la ce e acum in piata. Batalia cu inflatia e foarte perfida", a explicat Isarescu. "Ce va face cota TVA marita? Va majora incasarile la buget pentru a plati pensiile, dar pe partea cealalta va majora platile pentru dobanzi. Vom constata in cateva luni ca jumatate din ce incasam pe TVA platim pe dobanzi", a mai adaugat Isarescu.

Al draku ”mogul”! Se ia de prostul sfântul nostru guvern…

Sursa: mai multe de pe net (News Video In, HotNews, Money.ro)

Niciun comentariu: