miercuri, 14 iulie 2010

Io-te bre ce zic “mogulii” Financial Time și France24!

UPDATE
France 24: Puterea pune „botniţă“ presei române

Un reportaj al postului francez de televiziune France24, difuzat marţi seară, critică dur includerea presei între ameninţările la adresa securităţii României, în noua Strategie de Apărare, semnată recent de preşedintele Traian Băsescu.

„Presa - o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Aşa crede Guvernul român, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat o nouă lege privind strategia naţională, stabilind ce pot scrie ziarele şi celelalte instituţii de presă", îşi începe postul de televiziune reportajul intitulat „Guvernul român intră în luptă cu presa".

Când deschid ziarele, autorităţile din România vor să citească ştiri pozitive", comentează ziariştii francezi, adăugând că acesta este motivul real aflat în spatele noii strategii naţionale a preşedintelui Băsescu. „Jurnaliştii care critică instituţiile publice sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale", continuă ziariştii francezi.

Guvernanţii reînvie cenzura comunistă

Presa din România e incisivă şi denunţă modul în care Guvernul administrează criza economică, pe fondul creşterii nemulţumirii populare faţă de măsurile adoptate, iritând la culme guvernanţii, comentează postul TV, amintind şi „scandalurile de corupţie" ce au contribuit la această scădere a popularităţii. „În loc să lupte împotriva corupţiei, preşedintele român a ales un inamic mai vulnerabil. Pentru mulţi ziarişti, această ameninţare la adresa libertăţii de exprimare reînvie amintiri negre legate de cenzura din perioada comunistă", îşi încheie reportajul France 24.

Problemele cu care se confruntă presa din România, dezvăluite de reporterii France 24, au atras atenţia şi publicaţiei „L'Express", care a preluat materialul cu titlul: „România: tentaţia de a pune botniţă presei". „În numele securităţii naţionale, ziariştilor români li se cere să înceteze cu criticile, prea acerbe în viziunea nepopularului guvern de la Bucureşti", scriu şi jurnaliştii de la „L'Express".

Campaniile de presă la comandă şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt incluse pe lista vulnerabilităţilor în strategia de apărare discutată recent în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Chestionat la Radioul public în legătura cu această problemă, preşedintele Băsescu a declarat că-şi menţine punctul de vedere.


Ai draku moguli! Să se amestece ei în treburile noastre interne!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pentru cârcotași: nu am zis eu, nu a zis opoziția, nu a zis PNL-ul, nici PSD-ul… și nici PDL-ul! Au zis unii care nu au interese…

"După cum ştiu românii cultivaţi, necazurile nu vin niciodată unul câte unul, ci în FT: Guvernul României, în cel mai bun caz disfuncţional, iar preşedintele, un taur între porţelanuri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)batalioane. După câteva săptămâni mizerabile, pare că lucrurile se vor înrăutăţi. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a avertizat că economia se va contracta probabil cu peste 1,5% în acest an", scrie jurnalistul Chris Bryant, corespundent FT pentru Europa de Est, într-o postare pe blogurile publicaţiei.

Prognoza pesimistă, raportată de Ziarul Financiar, reflectă decizia Bucureştiului de a creşte taxa pe valoare adăugată pentru a se încadra în obiectivul privind un deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit cu Fondul Monetar Internaţional, continuă autorul materialului.

"În timp ce Europa de Vest se scaldă într-un val de căldură, România face curăţenie după inundaţii severe care au ucis peste 20 de persoane şi au cauzat pagube de milioane de euro. Însă, chiar şi după ce apele se vor retrage, este evident atât pentru români, cât şi pentru investitorii internaţionali, că lucrurile nu se vor îmbunătăţi prea curând".

Bryant subliniază că guvernul ar putea minimaliza problema economică, din moment ce analiştii UniCredit anticipează o contracţie economică de până la 2,5% pentru acest an. Totodată, inflaţia ar putea urca la 8% din cauza majorării TVA, reducând posibilitatea relaxării politicii monetare, notează corespondentul FT.

"Pe lângă toate acestea, România are un guvern care este în cel mai bun caz disfuncţional şi în cel mai rău caz incompetent. Traian Băsescu, preşedintele ţării, care se comportă precum un taur într-un magazin de porţelanuri fine, a ieşit din nou în acest weekend cu declaraţii împotriva creşterii TVA, propunând în schimb taxarea pensiilor", comentează autorul.

După ce au permis sectorului public să se umfle peste orice proporţie în timpul anilor de creştere economică, revelaţia întârziată a miniştrilor că trebuie să ia măsuri decisive a transformat o situaţie rea într-una şi mai rea, continuă materialul.

"Reducerea cheltuielilor salariale umflate din sectorul public cu 25% şi eliminarea, cu aproximaţie, a unuia din fiecare şapte locuri de muncă din rândul bugetarilor, într-o perioadă caracterizată deja de greutăţi economice, prevestesc o iarnă plină de nemulţumire în România (...) Cu siguranţă că restul continentului urmăreşte situaţia", conchide reporterul Financial Times.


Sursa: Mediafax

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ati gasit in sfarsit un articol in presa straina care critica guvernul :) Felicitari!