vineri, 24 octombrie 2008

Peștera Muierilor.

De ce Peștera Muierilor? (MUIÉRE, muieri, s.f. (Pop.) 1. Femeie. 2. Spec. Femeie căsătorită; soţie. – Lat. mulier, -eris.)
Pentru că așa au denumit-o vechii locuitori ai comunei Baia de Fier! Provine din faptul că, în timpuri străvechi, bântuite de războaie pe când bărbații plecau la lupta împotriva celor care le încălcau țara, femeile și copii se ascundeau în această peșteră, transformată în adăpost bine apărat și nedescoperit de către năvălitori. DSC07314
Peștera este situată geografic pe teritoriul comunei Baia de Fier (Jud. Gorj), în cheile râului Galbenul și este cunoscută istoricilor și arheologilor încă din a doua jumătate a secolului al 19-lea. Cercetarea ei științifică a avut loc în perioada 1951-1955, cu care ocazie au fost scoase la iveală vetre de foc ale oamenilor ce au locuit-o în paleolitic, resturi fosile de urs, un craniu uman ce păstrează în bună parte masivul facial, un fragment de mandibulă și alte resturi fosile aparținând unei femei de 40-50 de ani de tip Homo sapiens fossilis avDSC07313ând unele caractere negriode și care a trăit pe aceste meleaguri în urma cu cca. 30.000 de ani. Oare această vârstă a femeii ne dă dreptul să ne credem cel mai vechi neam din Europa? 
Peștera este prima electrificată din România și acest lucru a avut și un aspect negativ, după părerea mea! Se observau ceva pete verzui pe pereți ca efect al luminii și căldurii venite de la becurile instalației de iluminat!!!
DSC07317 DSC07320 DSC07321
    DSC07311 DSC07309
Dacă mergeți să vizitați această peșteră trebuie să știți că intrarea se face numai la oră fixă, din oră în oră! Noi inițial am crezut că peștera este închisă! Norocul nostru că am întâlnit un localnic și ne-a spus acest lucru! Ghidul face traseul cu un grup, cca. 45 minute, după care se întoarce și preia un alt grup!… În tot acest timp intrarea și ieșirea fiind încuiate!!! A, trebuie să menționez că intrarea se face pe o parte iar ieșirea este destul de departe de locul inițial! Așa că o plimbare pe jos pentru a vă recupera mașina este inevitabilă!

Niciun comentariu: