joi, 26 iulie 2012

Imprimante Laser… cu bune și rele!

Înainte de a vorbi despre avantajele și dezavantajele unei imprimante laser, subiectul articolului de azi, trebuie să aflăm sau să ne reamintim ce este o imprimantă laser!

O imprimantă laser este un tip de imprimantă care reproduce rapid și la înaltă calitate text și grafică pe hârtie. Precum fotocopiatoarele, imprimantele laser folosesc tehnologia de imprimare xerografică (procedeu de tipar folosit pentru reprezentarea unor imagini și documente și bazat pe impresionarea unei plăci electrizate acoperite cu un strat de material sensibil la lumină), dar diferă de fotocopiatoarele analogice prin aceea că imaginea este produsă prin scanarea directă cu o rază laser de-a lungul fotoreceptorului imprimantei.

Avantaje:

Viteza de tipărire.

Viteza de tipărire la o imprimantă laser este calculată în ppm, Spre deosebire de imprimantele cu jet de cerneala, în cazul imprimantelor laser viteza de tipărire reală se poate apropia  destul de mult de cea specificata de producător. În unele cazuri, viteza specifică reprezintă viteza mecanismului de tractare a hârtiei, respectiv numărul de pagini goale pe care imprimanta este capabila sa le transporte într-un minut din tava de alimentare in tava de colectare. De asemenea unii producători specifică viteza de tipărire in format Letter și nu A4, lungimea unei coli de format Letter fiind mai mică și implicit viteza mai mare.

Calitatea tipăririi pe hârtie obișnuită decurge din procesul de imprimare xerografică. Calitatea este măsurată în dpi, care este, dots per inch. DPI reprezintă numărul de puncte imprimantei pot include într-un centimetru de suprafaţă. Mai mare rata de DPI, mai bine ar fi rezoluţia de imprimare de ansamblu. Imprimantele laser au produs în zilele noastre o calitate de imprimare de 600 x 600, care este oricum o cerinţă minimă pentru tipărirea documentelor, în cea mai bună calitate. Color de înaltă performanţă imprimante laser oferă o rată dpi 2400 x 2400, care sunt cele mai potrivite pentru imprimarea de imagini clare fotografice.

Silențiozitatea imprimantelor din noua generație a devenit un important avantaj mai ales pentru imprimantele mari de birou. Acum ”birocrații” nu mai poarta căști antifonice!

Dezavantaje:

Un dezavantaj major, în opinia mea este prețul mai mare în comparație cu imprimantele cu jet de cerneală. Vestea bună este că în ultimii ani acest preț a început să scadă făcând accesibile aceste imprimante pentru uzul personal. Totuși costul unui  toner rămâne scump… indiferent că e toner HP, toner Cannon sau toner Samsung.

Un alt dezavantaj este gabaritul acestor imprimante! Trebuie să alocați ceva mai mult spațiu pe biroul dumneavoastră.

Faptul că aceste imprimante laser sunt pretențioase la tipurile de hârtie pe care tipăresc constituie un alt dezavantaj! Puteți avea mari probleme dacă folosiți hârtie ne-compatibilă.

Un alt aspect ”negativ” îl constituie faptul că imprimantele laser moderne imprima un set de puncte galbene de dimensiuni foarte mici aproape 0,1mm. Acesta metoda rezultând dintr-o legătura intre guvernul Statelor Unite si fabricanții de imprimante pentru a depista falsurile.

Punctele codează data printării, timpul si nuamrul de indentificare al imprimantei intr-un cod binar pe fiecare foaie printata ceea ce ajuta la identificarea producătorului,locului achiziționării si uneori a cumpărătorul. Unii sunt îngrijorați ca aceasta este o amenințare la intimitatea si anonimatul celor care printează.image

image

Niciun comentariu: