miercuri, 30 noiembrie 2011

Sfântul Andrei - Ocrotitorul României

sf-andrei-1-800Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat "Ocrotitorul României". Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.

Peștera în care se crede că a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cat timp a propovăduit pe teritoriul romanesc, se afla la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanta. În actuala biserică din peștera, în pronaos, într-o nișă, se afla un fel de pat, scobit inițial în piatră, despre care tradiția spune că pe el se odihnea apostolul Andrei. În vara anului 1944, Peștera transformată în biserică a fost sfințita de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. La scurt timp după aceasta, trupele rusești invadatoare au distrus-o. Abia după 1990, prin râvna cuviosului monah Nicodim Dincă, biserica a fost refăcută și redată cultului. Astăzi, mii de credincioși vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.

Nu uitați că în ziua de Sfântul Andrei, conform tradiției se pune grâu la încolțit, în ghivece sau pe diverse farfurioare.

Fiecare membru al familiei își seamănă propriul grâu, iar de Anul Nou se interpretează norocul și sănătatea ce va fi hărăzita fiecăruia în anul ce va urma în funcție de înălțimea și robustețea firelor de grâu.


La mulți ani celor ce poarta numele Sfântului Apostol Andrei !

Niciun comentariu: