sâmbătă, 14 mai 2011

7 lucruri la care un manager bun nu trebuie să renunțe. Portretul șefului din România.

Câți dintre manageri nu fac compromisuri atunci când sunt sub presiune, cedează unui coleg sau subordonat care în general este performant dar uneori îi cere favoruri, închide un subiect ca să evite un conflict fără să țină seama de implicațiile potențiale etc.?
Sunt câteva lucruri importante la care un manager nu ar trebui să renunțe chiar și sub presiune:
1. Încălcarea valorilor promovate: ca manager reprezinți și ești garantul valorilor companiei și a celor 3d-sales-managerpersonale. Nu le încălca, poarta-le cu tine si da-le viața. Exemplul personal este cel mai bun ingredient in promovarea acestora si renunțarea la ele te poate conduce la situații complicate legat de atingerea rezultatelor
2. Nu pierde direcția: viziunea si scopul pentru care faceți lucruri împreuna, ca echipa. Adu-ti aminte, si adu aminte oamenilor tai care este scopul pentru care munciți împreună, ce va propuneți împreună, care sunt principiile de lucru. De multe ori suntem furați de cotidian, de micro management si uitam scopul muncii noastre. Mai ales in sau după perioade de presiune, reluarea viziunii si scopului muncii este esențiala.
3. Etica profesionala: un client cu orice preț nu este întotdeauna o soluție câștigătoare daca el a fost câștigat in detrimentul altui membru de echipa încălcând principiile colegialității si a spiritului de colaborare agreat.
4. Integritatea si onestitatea in ceea ce privește promisiunile făcute clienților sau colegilor si respectarea acestora trebuie sa fie litera de lege.
5. Evitarea unui conflict in echipa sau evitarea acestuia atunci când implicațiile sale sunt pe termen lung si țin de principiile de baza ale colaborării așa cum sunt ele agreate. Un conflict deschis la momentul potrivit este mult mai bun si poate conduce la găsirea de soluții câștigătoare decât un conflict evitat si mocnit.
6. Favoritisme: sunt extrem de ușor de făcut si tentante in același timp, generează un soi de complicitate care la un moment dat poate fi foarte dulce si pentru tine ca manager. Nu uita ca oamenii sunt atenți si sensibili la astfel de aspect si ti le vor pune pe masa când te aștepți mai puțin. In plus cei cărora le faci o favoare azi pot foarte ușor “abuza sistemul”: s-ar putea la un moment dat sa nu mai poți sa faci favoruri si să nu știi cum poți refuza...
7. Merge si așa: este dușmanul de moarte al oricărui rezultat pe termen lung. NU spune niciodată ca manager ‘merge si așa” renunțând sau coborând inutil standardele de performanta sau de calitate, atingerea obiectivelor voastre va deveni din ce in ce mai îndepărtata...
Sunt multe alte lucruri pe care un manager nu ar trebui sa le facă sau la care nu ar trebui sa renunțe dar acestea sunt cele mai importante pentru mine.
Managerul roman e orientat spre rezultate, are ca principal atu capacitatea de concentrare, dar nu prea reușește să-și motiveze angajații, pe care, în schimb, îi controlează excesiv, se arată într-un studiu realizat în perioada 2009-2011.

Principalul atu al managerului roman este capacitatea de concentrare pe atingerea rezultatelor. In ceea ce privește punctele slabe ale acestuia, 57% dintre participanții la studiul „Profilul managerului roman”, realizat de compania Result Development, au indicat lipsa de motivare a subordonaților
ideeÎntrebați care sunt așteptările manageriale de la superior, peste 42% dintre respondenți au declarat ca își doresc comunicare și cooperare, 40% au indicat „integritate, corectitudine si sinceritate”, iar 30,9% au răspuns că au nevoie de suport, sprijin și implicare. La polul opus, doar 5,5% au declarat ca au nevoie de coaching de la superior.
De cealaltă parte a baricadei, respectiv așteptările manageriale de la subordonați, majoritatea managerilor (42,7%) își doresc ca echipele lor sa lucreze împreuna, 29,1% să comunice și 27,3% să dea dovadă de integritate și corectitudine.
În ceea ce privește managerul roman si trăsăturile caracteristice, un procent important, 65,50%, considera ca este orientat spre rezultate. 39% susțin ca principalele atuu-uri ale acestuia sunt inspirația si intuiția, iar 38% stabilirea planurilor. Doar 18% sunt de părere ca o calitate a managerului roman este capacitatea de asumare a riscului si 15%, anticiparea problemelor. Cel mai slab punct al managerului roman, indicat de 57% dintre participanții la sondaj este lipsa de motivare a subordonaților. De asemenea, 45% au indicat controlul excesiv, iar 42% leadershipul scăzut.
O alta tema abordata in cadrul studiului a fost implicare legata de caracteristicile culturale la angajații romani, din perspectiva manageriala. Astfel, 66% susțin ca lipsa de implicare este o dominanta, 64% neasumarea responsabilităților si 48% bârfele si „scenaristica”. Doar 8% considera ca toleranta scăzută reprezintă o caracteristica culturala, iar 9% perfecționismul.
Sursa de inspirație: Internetul… și unele experiențe personale!

Niciun comentariu: