miercuri, 6 aprilie 2011

Linux pentru toți! Oare?

După o lungă documentare și multă practică postez despre cum se instalează Ubuntu 10 din Windows 7 cu dual-boot fără partiționare!!! Surprise
Utilizatorii de Windows care sunt interesaţi în a încerca Ubuntu se tem de repartiționarea HDD-urilor pentru a instala un dual-boot (un dual-boot vă permite să alegeţi la boot-up dacă doriţi să utilizaţi un sistem de operare sau altul). Da, o să spuneți că există şi alte opţiuni, cum ar fi CD-ul live sau instalarea Ubuntu ca o maşină virtuală în interiorul Windows. Dar este de asemenea interesant să ştiți că există încă o altă opţiune: Wubi.Dancing
Wubi este un program care vă permite să instalaţi Ubuntu din interiorul Windows-ului şi modificarea bootloader-ului pentru a adăuga încă o intrare pentru Ubuntu.
Cea mai bună parte a acestui mod de instalare, din punctul de vedere al unui utilizator de Windows, este faptul că nu există riscul de a șterge din greșeala HDD-ul, nu trebuie să aveți cunoștințe de partiții, partiționări și mai important, puteți renunța – prea ușor din punctul meu de vedere! – la dual-boot Ubuntu, dacă doriţi, pentru a reveni la un sistem strict Windows!
Cum se instalează Wubi?
Mergeți pe site-ul Wubi şi descărca programul de instalare Wubi.
După descărcarea Wubi (înainte să faceţi clic pe Install ), aveţi două opţiuni. Aveţi posibilitatea să permiteţi softului Wubi descărcarea fișierului imagine Ubuntu, sau puteţi să vă descărcați imaginea ISO Ubuntu. ATENȚIE! Wubi și imaginea ISO trebuie să se găsească în același folder!!! După ce ați bifat opțiunile dorite, ați introdus un nume de utilizator și o parolă dați clic pe Install!

Urmează o secvență de instalare.

După ce repornirea sistemului, veţi avea opţiunea de a selecta (cu săgeţile în sus şi în jos de pe tastatură), dacă doriţi să boot-ați în Windows sau Ubuntu. Aveți zece secunde pentru a alege o opţiune, dar implicit va fi Windows. Prima dată când instalați Ubuntu trebuie să selectaţi Ubuntu, totuşi!Laughing

Prima dată când boot-aţi în Ubuntu, puteţi observa o bară de progres pentru instalarea Ubuntu. Aceasta va dura un timp, dar se va desfășura automat, fără intervenția utilizatorului.
După ce acest procesul de instalare se încheie, Ubuntu ar trebui să fie gata pentru utilizare.
Dacă nu vă place Ubuntu, aveţi posibilitatea de a-l dezinstala din Windows la fel ca orice alt program Add or Remove Programs din Control Panel şi selectaţi Modificare/Eliminare pentru Ubuntu.
Linuxeală plăcută!

Niciun comentariu: