sâmbătă, 25 aprilie 2009

Competența…

 diferend “Exista niveluri ale competentei, capacitatea de a face un anumit lucru. In functie de cat de bine faci un anumit lucru, poti fi considerat competent sau incompetent. La fel, daca discutam din punct de vedere al abilitatilor, tot la competenta ajungem. Putem sa ne cramponam in diferenta dintre competenta si abilitate. Acestea insa, de cele mai multe ori se confunda. Cand ma refer la competenta ma refer inclusiv la abilitatea de a face un anumit lucru.
Voi descrie nivelurile competentei prin prisma unui exemplu, acela al sofatului:
Treapta I – Incompetenta Inconstienta
Exemplul oamenilor din triburi care nu au vazut niciodata o masina sau un sofer. Acestia nu trebuie sa depuna nici un efort, nu trebuie sa se organizeze in nici un fel. Ei nici macar nu stiu ca nu stiu sa sofeze.
Treapta II – Incompetenta Constienta
Vin in vizita la trib oameni cu o masina. Ei isi dau seama ca nu stiu sa sofeze. Ei sunt constienti ca nu detin competenta de a sofa. Ei nu detin maiestria de a sofa, iar la prima vedere vor observa o multime de butoane despre care nu stiu la ce folosesc. Daca se vor urca la volan si vor incerca sa conduca isi vor da seama ca este nevoie de efort pentru a invata.
Treapta III – Compenenta Constienta
Competenta constienta este este atunci cand un om din trib incepe scoala de soferi. El conduce si devine constient de competentele sale. El va fi constient ca spre deosebire de colegii de trib este mult mai competent in a sofa. El este constient ca are anumite competente. Competenta poate fi mai mare sau mai mica. El este insa constient ca poate sa conduca. El depune un efort mai mare sau mai mic pentru a invata. „Nimeni nu s-a nascut invatat” este o zicala care are mai mult inteles decat oricand. El poate renunta sau poate persevera pana deprinde pe deplin competentele sofatului. Ele este constient acum ca are anumite competente. El da examenul si totusi nu este un sofer excelent. Poate fi cel mult unul bun in unele cazuri.
Treapta IV – Competenta Inconstienta
Aceasta treapta este cea a exercitiilor. El exerseaza ce a invatat. De fiecare data cand conduce depune un efort pentru a deveni mai bun. Este nevoie de mult efort si perseverenta. El deprinde o indemanare si devine din ce in ce mai competent. Dupa o suta de ore de condus competenta lui constienta se transforma intr-una inconstienta. El nu se mai gandeste acum ca trebuie sa bage in viteza sau ca trebuie sa puna frana, sau ca trebuie sa semnalizeze. Toate aceste lucruri devin pentru el intuitive. El nu se mai gandeste la competentele pe care le are, ci le foloseste intuitiv. A fost nevoie de mult efort, multe repetitii si mult exercitiu pentru a ajunge in acest punct.
Treapta V – Excelenta Competentei
Multi dintre oameni raman la treapta 3. Ei nu reusesc sa treaca la „asimilarea competentei”. Alti oameni constienti sau nu, trec la competenta inconstienta. Ei trec la aceasta etapa fie ca si-au propus, fie ca nu. Uneori trecem mai repede la aceasta etapa intrucat „ni se potriveste” sofatul. Avem in noi o energie si o incredere care ne trece rapid la treapta trei anume, competenta inconstienta. Locul cel mai comod este aici, pe treapta 4. Am scapat de stres si am deprins compentente pe care le folosim inconstient. Intrebare fireasca ar fi urmatoare: „si ce... nu-i de-ajuns?” Raspunsul este simplu: poate fi de ajuns! Nu ai atins insa excelenta. Excelenta insemna sa mergi mai departe.
Excelenta insemna sa „redevii” constient de competentele tale si sa le antrenezi. Sa le antrenezi permanent si sa le imbunatatesti. Este treapta in care oamenii buni devin foarte buni. Pentru exemplul de mai sus cu sofatul, putem spune ca multi oameni pot conduce bine, insa foarte putini devin piloti de curse. Pilotii de curse sunt aceia care au ales sa se antreneze si sa-si exercite abilitatile. Adevaratul efort abia acum apare. Este cazul tuturor celor care au facut performanta. Acestia au ales sa-si imbunatateasca competentele, chiar daca acestea au devenit inconstiente. Este cazul pilotilor si al tuturor sportivilor in general. Ei mai fac ceva in plus. Exerseaza pentru mentinere, astfel ca efortul lor are un dublu rol, acela de a mentine si acela de imbunatati.  Aceasta treapta a excelentei se aplica in orice domeniu: in afaceri, in teatru si film, in pictura sau in cariera.”

… de pe net! Postare de un tip de pe treapta II; articol scris de un tip de pe treapta V!
Că așa-i în tenis!

Niciun comentariu: