sâmbătă, 20 decembrie 2008

IBM prezintă cinci inovații care vor schimba viețile noastre în următorii cinci ani

Captură Tre’ să citiți asta pentru că s-ar putea să le apucăm

IBM a anunțat a treia versiune anuala a "IBM Next Five in Five", ce conține o lista de inovații care pot schimba felul in care oamenii vor lucra, vor trai si vor petrece timpul liber in următorii cinci ani:

• Tehnologia solara eficienta energetic va fi incorporata in asfalt, vopsea si ferestre;
• Se vor folosi globuri de cristal pentru a evalua sănătatea oamenilor;
• Veți întreba Internetul....si Internetul va va răspunde;
• Veți avea la dispoziție proprii asistenți de cumpărături digitali;
• A uita va deveni o amintire îndepărtata.

"Next Five in Five" se bazează pe tendințele pieței si societarii care ne vor influenta viața, dar si pe noile tehnologii dezvoltate in laboratoarele IBM din toata lumea care pot face ca aceste inovații sa devina realitate.

In următorii cinci ani, inovațiile tehnologiei ne vor schimba viața in următoarele direcții:

Tehnologia solara eficienta energetic, va fi incorporata in asfalt, vopsea si ferestre
V-ați întrebat vreodată câta energie ar putea fi generata prin incorporarea tehnologiei solare in trotuarele, drumurile, fațadele, vopseaua, acoperișurile si ferestrele noastre? In următorii cinci ani, energia solara va fi o opțiune accesibila pentru dumneavoastră si vecinii dumneavoastră. Până in prezent, materialele si procesul de fabricare a celulelor solare in scopul transformării in energie solara erau prea costisitoare pentru a fi adoptate pe scara larga. Însa  de acum,  acest lucru se va schimba prin fabricarea celulelor solare cu pelicula subțire (thin-film), un nou tip de celule solare, eficiente din punct de vedere al costurilor, care pot fi de 100 de ori mai subțiri decât celulele alcătuite din placi de siliciu (silicon-wafer) si pot fi produse la costuri mai scăzute. Aceste celule solare noi cu pelicula subțire pot fi „imprimate” si aranjate pe un suport flexibil, potrivit nu numai pentru acoperișurile, ci si pentru fațadele clădirilor, pentru geamuri fumurii, telefoane mobile, laptopuri, mașini si chiar imbracaminte.

Se vor folosi globuri de cristal (“crystal balls”) pentru a prezice sănătatea oamenilor
Cum ar fi daca v-ați putea prezice destinul genetic si ați folosi aceste cunoștințe pentru a va modifica stilul de viața? Chiar daca ni se spune ca lucruri precum cartofii prajiti, chips-urile, brânza, vinul, nu sunt sănătoase, cum ar fi daca ați putea afla ca sunteți una din persoanele care poate consuma cantitati mai mari din aceste „vicii”, fara ca acest fapt sa aibă un impact negativ asupra sanatatii voastre? In următorii 5 ani, doctorul va va putea realiza o harta genetica ce oferă informații legate de riscurile de sănătate la care este posibil sa va expuneți pe parcursul vieții si care sunt masurile specifice pe care le puteți adopta pentru a le preveni, bazata pe ADN-ul vostru specific – toate pentru mai puțin de 200 de dolari. Din momentul in care oamenii de știința au descoperit modalitatea de a  realiza harta întregului material genetic uman, acest fapt a deschis noi porți spre dezlegarea secretelor pe care le ascund genele noastre, pentru a prezice condiții si particularitati de sănătate la care am putea fi predispuși. Doctorii pot folosi aceste informații pentru a recomanda schimbarea stilului de viața si a prescrie anumite tratamente. De asemenea, companiile farmaceutice vor putea produce medicamente noi, mai eficiente, adaptate fiecăruia dintre noi ca si pacient individual. Realizarea de harti genetice va transforma radical sistemul medical si va va permite sa va îngrijiți mai bine sănătatea.

Veti putea comunica cu Web-ul... si Web-ul  va va răspunde
„Navigarea” pe Internet este pe cale sa se schimbe radical in următorii cinci ani.  In viitor veți putea naviga pe Internet fara a utiliza mâinile (hands-free), folosind-va vocea – eliminând astfel necesitatea ecranelor vizuale si a tastaturilor. Noile tehnologii vor schimba modul in care oamenii creează, construiesc si interacționează cu informația si cu website-urile de comert electronic – folosind vorbirea in locul textului.
Stim ca acest lucru se poate întâmpla pentru ca tehnologia este deja disponibila, dar stim de asemenea ca se poate întâmpla pentru ca trebuie sa se întâmple. In locuri precum India, unde comunicarea verbala prevalează asupra celei scrise in educație, guvernare si cultura, „conversația” cu Web-ul avansează mai repede decât toate celelalte interfețe, iar telefonul mobil devansează calculatorul personal. In viitor, utilizând aplicațiile „VoiceSites”, oamenii care nu au acces la un calculator personal si Internet, sau care nu pot citi sau scrie, vor putea profita de toate beneficiile si tot confortul pe care rețeaua virtuala Web le poate oferi. Devenind mai accesibil prin utilizarea vocii, Web-ul va fi mai ușor de folosit pentru toata lumea. Imaginați-va ca sunteți la un click distanta de capacitatea de a trimite, scana si răspunde e-mail-urilor  si mesajelor instant – fara a tasta. Veți putea căuta verbal prin Web pentru a găsi ceea ce căutați si  vi se recitește informația – ca si când ați purta o conversație cu rețeaua virtuala Web.

Veți avea la dispoziție proprii asistenți de cumpărături digitali
V-ați aflat vreodată intr-o cabina de proba plina de lucruri de mărimi nepotrivite, si nu era nici un vânzător prin preajma? Ce spuneți de o confirmare din partea prietenilor ca va sta intr-adevăr bine in combinația de haine pe care ați ales-o? In următorii cinci ani, comparatorii se vor baza din ce in ce mai mult pe ei insisi – si pe opiniile celor din jur – pentru a lua decizii legate de achiziții, in loc sa aștepte ajutorul asistenților de vânzări ai magazinului. O combinație intre noua tehnologie si următoarea generație de dispozitive mobile va oferi experienței de a face cumpărături un salt semnificativ. Cabinele de proba vor fi dotate in curând cu asistenta digitali de cumpărături – chioșcuri activate cu ecrane “touch screen” si dispozitive vocale, ce va vor permite sa alegeți articole de imbracaminte si accesorii care completează sau înlocuiesc ceea ce ați ales deja. Odată ce ați făcut selecțiile prin intermediul asistentului digital de cumpărături, va fi anunțat un asistent de vânzări care va strânge articolele si vi le va aduce. De asemenea, veți putea face poze purtând diferite combinații, pe care sa le trimiți apoi prin e-mail sau SMS prietenilor si familiei, si chiar vouă insiva, pentru aprobări... sau dezaprobări. Cumparatorii vor avea acces la rating-ul si comentariile exprimate de alți consumatori si vor avea posibilitatea de a descărca cupoanele de reduceri si de a le aplica instant pentru cumpărăturile lor.

A uita, va deveni o amintire indepartata
Supraîncărcarea cu informații nu va lasa sa dormiți? Uitați aceasta problema. In următorii cinci ani va fi mult mai ușor sa va amintiți ce anume trebuie sa cumpărați de la supermarket, ce treburi aveți de făcut, cu cine ați vorbit la o conferința, unde si când ați stabilit sa va întâlniți cu un prieten, sau produsul a cărui reclama ați vazut-o la aeroport. Asemenea amănunte din viața cotidiana vor putea fi înregistrate, stocate, analizate si generate la momentul si locul potrivit cu ajutorul unor aplicații inteligente, atât portabile, cât si fixe. Pentru a face posibil acest lucru, conversațiile si activitățile vor fi înregistrate cu ajutorul microfoanelor si al camerelor video. Informațiile astfel colectate vor fi stocate in mod automat si analizate pe calculatorul personal. Oamenii pot fi apoi îndemnați sa isi „amintească” discuțiile purtate, de exemplu, cu medicul sau copilul. Pe baza unor asemenea conversații, telefoanele inteligente dotate cu sistemul de poziționare globala (GPS) le-ar putea aminti de asemenea ca au de făcut cumpărături sau de luat medicamente de pe rețeta, daca la un moment dat se întâmpla sa treacă pe lângă un anumit magazin. Pentru a-si păstra mintea in forma, vârstnicii vor avea posibilitatea sa facă exerciții de memorie care utilizează nume si întâmplări din viața lor cotidiana. Nu este greu sa ne imaginam ca, intr-o buna zi, televizoarele, telecomenzile sau chiar blaturile masutelor de cafea pot deveni mijloace obișnuite prin care sa ne accesam informațiile stocate digital.

Sursa: IBM

Foooarte tare, frate!

Niciun comentariu: