luni, 8 noiembrie 2010

Sfinții Mihail și Gavriil

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor cerești celor fara de trupuri. Lumea îngereasca a fost creata de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent si nici din ființa Sa. Referatul biblic despre creație nu vorbește in mod precis despre crearea îngerilor. Sfinții Parinti afirma ca la creație nu se vorbește explicit despre îngeri din doua motive: evreii, inclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor in rătăcirea idolatra a popoarelor vecine si ca in cartea Facerii se urmărește numai infatisarea începutului lumii văzute.

In ceea ce privește ierarhia îngereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești in număr de noua, așezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.

Pentru ca îngerii sunt netrupești, la ei nu se poate vorbi de sex si nici de o transplantare a speciei (Fac 6,2), deci, ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) si nici nu mor (Luca 20, 35-36). Îngerii isi transmit unii altora propriile lor gânduri si hotărâri fara sa rostească cuvinte. Însa, pentru îndeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca (II Reg 6,17), pot sa vorbească, sa mănânce, sa apara imbracati si uneori purtând aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).

Lucrarea principala a îngerilor este aceea de a-l intari si susține pe om in a transfigura lumea.

Sfântul Arhanghel Mihail

In limba ebraica, numele sau înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si așa s-a întocmit soborul, adică adunarea si unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune si călăuzirea lui Lot si a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum si protecția speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijină in lupta pe Ghedeon, îl mustra pe vrăjitorul Valaam si îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții  vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil

In limba ebraica, Gavriil înseamnă "bărbat-Dumnezeu". Numele sau conține concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face bărbat, ca va asuma firea omeneasca. Vestește Sfinților Parintilor Ioachim si Ana nașterea Maicii Domnului, ii descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Pastorilor le arata ca li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Învierii Domnului.

Obiceiuri si tradiții de Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil

In credința populara, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. El poarta cheile raiului, veghează la capul bolnavilor - daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor - daca le este harazit sa mai trăiască.

In trecut, in societatea tradiționala, Arhanghelii erau cinstiți pentru ca "ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omenești firești si purifica, prin post, conștiințele.

In zonele muntoase, Arhanghelii sunt sarbatoriti si ca patroni ai oilor.  Exista obiceiul ca in dimineața zilei de 8 noiembrie, sa se facă o turta mare din faina de porumb, numita "turta arietilor" (arietii fiind berbecii despartiti de oi). Aceasta turta era aruncata in tarla oilor, odată cu introducerea berbecilor intre oi. Daca turta cadea cu fata in sus era semn de bucurie in rândul ciobanilor, considerandu-se ca in primăvara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos, era mare supărare.


La mulți ani celor ce poarta numele Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil

http://www.crestinortodox.ro/

Niciun comentariu: